Schaakgoud Ailen Mena

De Curaçaose schakers veroverden drie eremetalen op het Carifta Junior Chess Championship 2019. Ailen Mena claimde het goud bij de meisjes 20 jaar en jonger (U20), terwijl Mariana Sanchez de zilveren medaille won bij de meisjes U18. Frederic Simonis bemachtigde eveneens het zilver bij de jongens U12.

De achtste editie van het Carifta Junior Chess Championship werd op Curaçao gespeeld. De partijen vonden plaats in het Willemstad Room van het Curaçao Hilton Resort te Piscadera. Deze Caribische competitie trok een record aantal van 182 jeugdschakers uit 11 eilanden en landen.

Na de officiële opening donderdag 18 april, werd het kampioenschap gisteren -maandag 22 april- officieel afgesloten. Overdag werden de twee laatste ronden gespeeld en in de avonduren vond de prijsuitreiking tijdens een feestelijke afsluiting plaats.

De Curaçaose troefkaarten voldeden ruimschoots aan de verwachtingen. Bij de meisjes U20 veroverde Ailen Mena het goud. De Curaçaose kampioene tevens FIDE-schaakmeester eindigde het Carifta Junior Chess Championship ongeslagen met 6 punten uit 7 partijen: 5 zeges en twee remises.

Mena zegevierde in de eerste ronde over Kiarra Eversley uit Barbados en in de tweede ronde over Amy Ali uit Trinidad & Tobago. In de derde ronde speelde het Curaçaose talent remise met Ashanti Blackwood uit Jamaica om vervolgens in de vierde ronde Ateila Bobb uit Antigua opzij te zetten. Ze noteerde in de vijfde ronde haar tweede remise, dit keer tegen Alliyah Yankana uit Jamaica. In de zesde ronde wees ze haar landgenote Mariana Sanchez terug, terwijl ze in de zevende ronde ook te sterk was voor Segan Sandiford uit Barbados.

Bij de meisjes U20 eindigde Blackwood met 5,5 punten tweede achter Mena, terwijl Sanchez de derde positie bezette met 4,5 punten. Vanwege de jongere leeftijd van deze twee schaaksters en ook in verband met de regels betreffende subgroepen, kreeg Blackwood alsnog het goud toegereikt als kampioene meisjes U18 en Sanchez het zilver in dezezelfde categorie.

Behalve Mena en Sanchez was Frederic Simonis bij de jongens U12 ook heel goed op dreef. Dit Curaçaose talent eindigde tweede met 6 punten, goed voor het zilver. Kampioen werd Jaden Shaw uit Jamaica met 6,5 punten, terwijl Yannick Kartodikromo uit Suriname met 5,5 punten de bronzen medaille veroverde.