Sport.cw

Sponsored by

Doelpuntenfeest en cocaïne

Het tweede weekeinde van het Wereldkampioenschap (WK) kenmerkte zich in Rusland van een doelpuntenfeestijn. Op onder andere Curaçao en Aruba hekelden menigeen de beledigende commentaren van de NOS-verslaggever Henry Schut en gasten over Colombia en de fans met referentie naar Pablo Escobar.

Na de WK-wedstrijd tussen Colombia en Polen, ontaardde zich in de NOS/NPO1-studio een gesprek tussen de gasten -onder wie de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb- en de verslaggever over de grote Colombiaanse aanhang in Rusland.

In dat gesprekje werd Colombia behalve neergezet als een arm land dat geteisterd werd door een burgeroorlog, ook in verband gebracht met de grote drugshandel met referentie naar Pablo Escobar dat geld overal in het land zou hebben begraven en dat de fans met deze drugsgelden hun WK-reis naar Rusland zouden hebben bekostigd.

Die commentaren vielen echter slecht bij fans van Colombia op Curaçao en Aruba en de op deze landen woonachtige Colombianen. Een boze voetbalfan op Curaçao, Amalia Maduro, postte een NOS/NPO1-fragment op Facebook (FB) waar duidelijk de beledigende commentaren in het Nederlands zijn te horen. Haar post was in het Engels droeg de titel ‘What a disrespect!’ Vanochtend de FB-post op liefst 315.000 ‘views’, had 5.200 ‘shares’ en bevatte 3.300 ‘comments’.

De FB-post uit Curaçao werd opgepikt door de Colombiaanse en internationale media. De roep is dan ook groot voor een excuus van de NOS/NPO1 aan Colombia en de fans.

In Rusland won Colombia overigens overtuigend van Polen: 3-0. Yerri Mina zette zijn land in de 40e minuut op voorsprong. Radamel Falcao schoot in de 70e minuut raak. Het derde doelpunt werd in de 75e minuut gemaakt Juan Cuadrado.

Eerder op de dag gisteren overklaste Engeland de selectie van nieuwkomer Panama met liefst 6-1. Harry Kane scoorde drie keer: in de 22e minuut (strafschop), in de 1e minuut blessuretijd na 45 minuten eerste helft (strafschop) en in de 62e minuut. John Stones was twee keer trefzeker: in de 8e en 40e minuut. Jesse Lingard scoorde in de 36e minuut. Felipe Baloy redde in de 78e minuut de eer voor Panama.

De wedstrijd tussen Japan en Senegal was ook een doelpuntenfeest: 2-2. Sadio Mané zette in de 11e minuut het Afrikaanse land op voorsprong. In de 34e minuut tekende Takashi Inui voor de Japanse gelijkmaker. Moussa Wagué zorgde in de 71e minuut voor de 2-1 voor Senegal. Zes minuten later schoot de Japanner Keisuke Honda raak: 2-2.

Een dag eerder, zaterdag 23 juni, was er ook sprake van veel doelpunten. Het Belgische elftal zegevierde met liefst 5-2 over Tunesië. Romelu Lukku en Eden Hazard waren twee keer trefzeker voor België. Het vijfde doelpunt werd door Michy Batshuayi gemaakt. Voor Tunesië scoorden Dylan Bronn en Wahbi Khazri.

Op de foto’s een impressie van de sfeer bij Fermin’s BBQ Bar in Noord, Aruba.