Paulina snelste op de sprint

De finale van de 100 meter sprint op het Nederlands kampioenschap atletiek (NK atletiek) werd een Curaçaos onderonsje. Hensley Paulina won deze race in een tijd van 10,35 seconde. Hij werd opgevolgd door zijn landgenoten Christopher Garia en Churandy Martina.

Het is voor het eerst in zijn loopbaan dat Paulina het NK-goud heeft gewonnen op de sprint. De 26-jarige Curaçaoënaar had niet de beste start maar wist in de slotmeters toe te slaan en klokte 10,35 seconde.

Landgenoot Garia werd tweede achter Paulina in een tijd van 10,41 seconde. Regerend kampioen tevens voormalig Europees kampioen Martina finishte als derde in 10,42. De Nederlander Joris van Gool (10,43) en de Curaçaoënaar Taymir Burnet (10,44) volgden de trio op de vierde en vijfde plaats. Geen van de sprinters haalden de WK-limiet van 10,10 seconden.

Een merkwaardig gegeven is dat Garia, Burnet, Paulina en Martina onlangs nog het Nederlands record op de 4×100 meter aanscherpten tot 37,99 seconde. Dit was in Londen. Het Curaçaos getint Nederlandse kwartet eindigde daarmee achter Europees kampioen Groot-Brittannië en Japan (zilver op de Spelen van 2016) als derde.

De Britten liepen met 37,60 de snelste tijd van het seizoen, de Japanners zetten de chronometer stil bij 37,78. De vier estafettelopers uit Curaçao waren 0,04 sneller dan het record waarmee ze brons veroverden bij de EK van vorig jaar in Berlijn.