Record met Curaçaos randje

Churandy Martina, Hensley Paulina, Christopher Garia en Taymir Burnet schreven geschiedenis ver van huis. Op de Diamond League-wedstrijden in Londen wonnen deze Curaçaose atleten het brons voor Nederland op de estafette 4x 100 meter. De vier vestigden tevens een nieuw Nederlands record.

Het oude Nederlands record op de 4x 100 meter dateert uit 2012. Deze werd toen tijdens de Olympische Spelen in dezelfde Londen gelopen. Een saillant detail hierbij is, dat Churandy Martina zes jaar terug ook deel uitmaakte van de Nederlandse estafetteploeg samen met landgenoot Brian Mariano.

Anno 2018 bestaat de Oranjeploeg dus uit de Curaçaoënaars Martina, Paulina, Garia en Burnet. Toeval leert dat deze atleten ook al uitblonken op de Nederlandse Kampioenschappen eerder dit jaar waar Martina zich Nederlands kampioen kroonde op zowel de sprint (100 meter) als 200 meter.

In het Londense Olympisch Stadion liepen Martina en zijn landgenoten de 4x 100 meter in een tijd van 38,21. Dit is achthonderste seconden sneller dan in 2012. Met het nieuwe record veroverde de estafetteploeg ook de bronzen medaille op de Diamond League-wedstrijden in Londen.

Na afloop van de historische race stond Martina breed lachend voor de camera van NOS: “We zijn in goede vorm en hebben goed getraind. We komen alle vier van Curaçao en begrijpen elkaar makkelijk, dan komt het goed.”

De estafetterace werd gewonnen door Groot-Brittannië in een tijd van 37,61 seconden. Japan eindigde tweede in een tijd van 38,09 seconde.

In zijn race op de 200 meter ging het minder voor Martina. Met 20,32 seconde eindigde hij zesde. Eerder dit seizoen legde de Curaçaoënaar dezezelfde afstand af in 20,28 seconde. Akeem Bloomfield uit Jamaice won deze race in een tijd onder de 20 seconden: 19,81.