Gemiste kansen en WK-links

De derde voetbaldag op het Wereldkampioenschap (WK) werd op de Russische velden gekenmerkt door gemiste strafschoppen en op Curaçao door verdere discussies over exclusieve uitzendrechten, apps en links. Hét nieuws was het falen van wereldster Lionel Messie om een penalty te verzilveren.

Na de tweede zeer spannende speeldag vrijdag in Rusland, werd op de derde minder aantrekkelijk voetbal voorgeschoteld. Op Curaçao sloeg de discussie over exclusieve uitzendrechten een nieuwe weg in met zeer merkwaardige acties en reacties.

Blijkt dat de ontevredenheid groot is onder met name de kijkers die de voetbalstrijd liever via de Nederlandse zender in de Nederlanse taal willen volgen, dan via TV Direct 13 met de Papiamentstalige commentaar. Deze Curaçaose zender heeft namelijk de exclusieve WK-uitzendrechten voor deze regio, waardoor kanalen van Television Distribution Systems (TDS) die beelden van deze competitie vertonen op zwart gaan.

Abonnees van DirecTV (niet te verwarren met het lokale TV Direct 13) kunnen het WK ook ongestoord volgen. Het heeft namelijk de uitzendrechten van wereldvoetbalorganisatie FIFA verworven en deze doorverhandeld met onder andere de televisiezender in Willemstad.

Inmiddels blijkt echter dat het WK toch ook te volgen is via bepaalde apps en links op internet. Merkwaardig hierbij is dat NOS-correspondent Dick Drayer op zijn Facebook (FB) postte: “TV Direct denkt met liniaire TV de voetballiefhebber slim af te zijn. Maar het is 2018. Ga naar NOS.NL of op je telefoon naar de NOS-app en kijk live mee! En heb je Chromecast, dan zet je het signaal van je telefoon met één drukknop naar je TV”.

Drayer’s post werd niet door iedereen op prijs gesteld. Sommigen betichtten de journalist van desinformatie en ook zelfs van het promoten van slecht voorbeeld danwel illegaliteit. Hij denkt er anders over en schreef op zijn FB: “Ik geef geen  slecht voorbeeld. Wat ik doe is volkomen legaal. LiveTV speelt zich af op internet, niet liniair. Dat DTV iedereen de mond wil snoeren is te begrijpen, maar ik bied een legaal alternatief. Daar is niets mis mee.”

Op dezelfde post had Drayer ook een andere zeer merkwaardige commentaar over het op Curaçao illegaal jatten van NPO-signalen: “Dat Jachmin de voetballerliefhebber te slim af is, komt omdat ik liever naar beeld kijk voorzien van deskundig commentaar. De slimmigheid is dat ze providers voor haar karretje heeft weten te spannen. En dat die zenders op zwart zetten, terwijl ze een leveringsplicht hebben naar hun klanten. Maar ik begrijp die providers wel, ze hebben die signalen van NPO allemaal illegaal gejat. NOS zet namelijk alle signalen op zwart als je buiten het rechtengebied valt. Dat ze dat hier niet doen, is omdat ze fomeel geen signaal verkocht hebben. Daar waar de providers het signaal aftappen, mag namelijk wel uitgezonden worden. Als NPO er achter komt blijft de zender op zwart, ook na de WK, totdat de providers er voor gaan betalen…”

In Rusland zelf ging het vandaag over het voetbal: Messie faalde in het verzilveren van een strafschop voor Argentinië, terwijl Christian Cueva van Peru de penalty ook ver boven het doel schoot. Dit in tegenstelling tot de strafschoppen in de ontmoeting tussen Frankrijk en Australië die wel werden uitgevoerd.

De Franse selectie zegevierde met 2-1 over Australië. De scorers voor Frankrijk waren Antoine Griezmann (58e minuut, strafschop) en Paul Pogba (80e minuut), terwijl de Australiër Mile Jedinak ook trefzeker was (62e minuut, strafschop).

Argentinië en IJsland speelden 1-1 gelijk. De Argentijnen kwamen in de 19e minuut op 1-0 door toedoen van Sergio Agüero, terwijl Alfreö Finnbogason 4 minuten later de gelijkmaker scoorde.

Denemarken wees Peru met 1-0 terug. Yussuf Poulsen scoorde dit doelpunt in de59e minuut van de wedstrijd.

De derde voetbaldag werd afgesloten met de overwinning van Croatië over Nigeria: 2-0. In de 32e minuut kwam de bal tegen de voet van Oghenekaro Etebo van Nigeria en verdween in eigen doel (autogoal), terwijl Luka Modric in de 71e minuut een strafschop verzilverde.

Morgen, zondag, staan er drie wedstrijden op het WK-programma: 08.00 uur groep E Costa Rica vs Servië; 11.00 uur groep F Duitsland vs Mexico en 14.00 uur groep E Brazilië vs Zwitserland.

Op de foto’s een impressie bij Bugs Bunny in Mahaai van waaruit het team van Radio MAS het WK uitzend en ook de sfeer bij Curaçao Sport Club (CSC) te Damacor.